Koortslip – wat is het?
Heeft u ook last van koortslippen? Bij een koortslip ontstaan kleine, vochthoudende blaasjes. Na enkele dagen barsten de blaasjes open. Er ontstaat wondkorstjes en kloofjes. De plekjes hoeven zich niet alleen op de lippen te bevinden. Ook de neus, wangen, kin en zelfs de schouders of dijbeen is mogelijk. Het wassen na een aanraking van de blaasjes is van belang om ontsteking te voorkomen. Een koortslip komt dikwijls met enige regelmaat terug
Alles over koortslippen
Wat is een koortslip, wat kun je er tegen doen en is het besmettelijk? Sinds kort geeft koortslippen.info (de koortslip website) diverse informatie over koortslippen.
Specialist inschakelen bij koortslip
Normaal gesproken geneest een koortslip vanzelf. Het is dan niet noodzakelijk om een huisarts te bezoeken. Wanneer de blaasjes na twee weken nog niet verdwenen zijn, is het aan te raden om toch bij een arts langs te gaan. Het kan zijn dat bacteriën in de blaasjes zijn gekomen en dat deze nog een extra infectie hebben veroorzaakt. Ook als het vocht in de blaasjes niet helder is, is het slim om een specialist te raadplegen.
Koortslip voorkomen
Een manier om koortslip te voorkomen, is de oorzaken van de koortslip weg te nemen. De kans op een koortslip kan worden verkleind door lippenbalsem met zonnefilter te gebruiken, vooral op wintersport en in de zomer. Verder is een goede weerstand een vereiste om een koortslip te voorkomen. Aanraders zijn: gezond eten, genoeg bewegen en voldoende rust nemen. Gebruik handdoeken en voorwerpen uitsluitend voor uzelf, en niet samen met een ander.