Categorieën
Geen categorie

Verschillende soorten boten op een rij

Wanneer je een boot wilt kopen zul je eerst moeten bepalen wat voor soort boot je wilt. Om je op weg te helpen, beschrijven we in dit artikel enkele veel voorkomende soorten boten!

Een sloep

Een sloep is misschien wel de bekendste bootsoort in Nederland. Een sloep is meestal aan de kleine kant, maar er bestaan ook grote sloepen. Sloepen hebben vaak een klassieke uitstraling met rondingen en geweven touwen. Een sloep is ontworpen om met meerdere personen even lekker rustig te varen door de grachten of sloten. Sloepen zijn dus vaak heel open, en hebben een bescheiden motor. Een echte plezierboot dus!

Een zeilboot

Een andere bekende boot is de zeilboot. Bij dit type boot gebruik je zeilen om door middel van de wind te varen en te sturen. Echter beschikken de meeste zeilboten ook over een klein motortje, voor als de wind stil valt. Vroeger werd een zeilboot veel gebruikt als vervoermiddel voor personen en goederen. Tegenwoordig wordt zeilen vooral gedaan als hobby. Waar sommige een enkel dagje gaan zeilen, gaan anderen voor langere tijd de zee op met een zeilboot. Zeilen is zelfs een officiële sport bij de olympische spelen!

Een motorboot

Weer een andere populaire soort boot is de motorboot. Zoals de naam verraad staat de motor bij dit type centraal. Het gaat hierbij om een motor met propellers. Bij sommige motorbootjes is dit een buitenboordmotor die achterop de boot zichtbaar is, en met de hand van richting te veranderen is. Bij de wat grotere motorboten zit deze motor vaak ingebouwd, en is de boot met een regulier stuurwiel te besturen. 

Een motorboot wordt meestal gebruikt om in stille kleinere wateren te varen. Ondanks dat motorboten eenvoudig te bestuderen zijn, heb je voor het besturen van de grotere motorboten een vaarbewijs nodig. Vaak heeft een motorboot een open kajuit zodat je optimaal kan genieten van het weer. Bij minder mooi weer kun je vaak een dakzeil monteren. Je kunt een motorboot kopen bij Zijlmans Jachtbouw.

Een roeiboot

En tot slot hebben we de welbekende roeiboot. Dit is de goedkoopste variant. Roeiboten zijn vaak klein en simpel. Op vooruit te komen zul je hard moeten werken. Je moet zelf namelijk roeien met de peddels!