Categorieën
Elektronica

Over Google\’s Chromebook


Over Google\’s Chromebook

Een laptop, maar dan lager geprijsd. Google\’s Chromebook laptop wordt steeds gewilder in Nederland. In de USA is circa 25 procent van de totale laptopmarkt Chromebooks. In Europa is dat op dit moment circa 1 tot 2 procent. Maar de Chromebook wint aan populariteit in Nederland. Analisten verwachten dat het aandeel van Chromebooks in Europe volgend jaar zal stijgen tot 10 procent. Steeds vaker staat de Chromebook bovenaan de verlanglijstjes van de meest gewenste devices. Hoe kunnen we dat verklaren?

Google programma\’s

Op een Chromebook vind je vrijwel alle software die men op een normale computer ook vindt. Je kunt er mee tekstverwerken, spreadsheets verwerken of presentaties ontwikkelen. Google heeft voor elk doel zijn eigen programma ontwikkeld: Documents (als vervanging voor MS Word), Spreadsheets (als vervanging voor MS Excel) en Presentations (als vervanging voor MS Powerpoint). Daarnaast is het mogelijk om webapplicaties te starten, zoals Youtube, Gmail,Google Calendar en Google Maps. Bedenk wel: Op enige uitzondering na, is het uitsluitend mogelijk webgebaseerde applicaties via de ingebouwde webbrowser Google Chrome te draaien op de Chromebook. De programmatuur staat online, terwijl de opslag van data plaats vindt op de interne solid state drive – en uiteraard ook op internet. Wie een Chromebook aanschaft, ontvangt 100 GB aan opslag bij Google Drive – vergelijkbaar met Dropbox. In de online opslag kan men bestanden bewaren en deze delen met andere mensen.

Behalve Google\’s apps, neemt ook het aantal toe van applicaties van andere ontwikkelaars. Je hebt de keuze uit de toepassingen in Google\’s Web Store. Traditionele toepassingen van de PC kennen bijna allemaal vandaag de dag een online variant. Grafische bewerking kan bijvoorbeeld online gedaan worden met Pixlr – een tegenhanger van Photoshop. Muziek beluisteren kan via bijvoorbeeld Spotify. Op een Chromebook is zo bijna alle software online die ook op een normale computer aanwezig is. Google heeft zelfs functionaliteit ingebouwd waarmee men ook los van internet kan werken als dat nodig is.

Laptop kopen – waar let je op?

Bij een Chromebook werkt het niet veel anders dan bij een gewone laptop. Er bestaan verschillen tussen de diverse Chromebooks van de verschillende fabrikanten. Welke heeft de voorkeur? Belangrijke factoren zijn: prijs, prestaties van laptop, beeldscherm, opslagruimte en aansluitingen en accu. De prijs weegt zonder meer mee in de keuze voor een Chromebook. Belangrijke prestatie bepalende factoren zijn o.a. het type processor, de kloksnelheid, en maximale interne geheugen. Vergeet niet te letten op de prestaties van de accu. Factoren die kenmerkend zijn voor het uiterlijk, zijn o.a. beeldschermtype, beeldschermgrootte, beeldschermresolutie en videokaart (en grafische chip). Stel tot slot de hoeveelheid vast van online opslag en lokale opslag (harddisk). Kijk ook naar het aantal aansluitingen.

Chromebook voor iedereen

De Chromebook wordt wel de notebook voor iedereen genoemd. Maar waaromzou ik een Chromebook kopen? De belangrijkste reden is dat de Chromebook zo gemakkelijk in gebruik is. En omdat deze zo goedkoop is – veel goedkoper dan de gemiddelde laptop. Veelal kost een Chromebook nog geen 300 euro. De Chromebook is ideaal voor onderweg omdat hij het lang vol houdt op een enkele accu. Er is ook bijna niet sprake van warmteontwikkeling, een extra positieve eigenschap van de laptop. De Chromebook weegt ook niet veel, waardoor deze eenvoudig is mee te nemen. Bovendien is alles heel eenvoudig; alles is intuitief duidelijk. Het gebruiksgemak is hoog, omdat de Chromebook snel opstart. De snelheid is mede dankzij de aanwezigheid van flashgeheugen in plaats van een traditionele hdd. Je hebt als gebruiker weinig omkijken naar vervelende klusjes, als updates, virusscanning en het maken van updates, omdat dit alles automatisch gebeurt. De veiligheid van de Chromebook is een belangrijk pluspunt.

Concluderend: de populariteit van deze goedkope laptop zal de komende tijd ook in Nederland verder toenemen. Een laptop om in de gaten te houden.